20. mars 2013

Mars 2013 - tema skogbunnsplanter

I går hadde Staudeklubben Vestfold besøk av Jonny Andresen. Jonny er norsk, men har vært bosatt i Sverige de siste 25 årene. Han er glødende interessert i det meste som har med hage å gjøre og deler gjerne av sin kunnskap om både vanlige og mer uvanlige stauder, busker og trær. Aller mest gløder han for skogbunnsplanter, som Trillium, Arisaema, Anemoner, Cypripedium m.fl. Og selvfølgelig trær og busker, som kan gi skygge og ly til alle de verdifulle skjønnhetene.

Allerede før kl. 19.00 var ivrige hender i gang med å studere planter og merkelapper i håp om å finne noen nye skatter til egen hage. Lokalet fyltes raskt opp både av "gamle" medlemmer og en gruppe studenter fra skolen, som både ville få med seg Jonnys foredrag og sikre seg noen planteskatter fra de spennende kassene. Jeg tror det var flere enn meg, som gikk over plantekassene flere ganger og ikke var ferdig med handlingen før etter at foredraget var over.



Jonny snakket varmt og engasjert om en mengde spennende planter, trær og busker. Noen av dem var kjente, men her var det også mye nytt. Det ble notert og fotografert flittig, etterhvert som lekre bilder av nye ønskeplanter ble vist på lærretet og beskrevet på en humoristisk, ærlig og interessant måte.
I tillegg til omtale av enkeltplanter, fikk vi også en innføring i Jonnys filosofi om hvordan bygge en hage. Mange er opptatt av design og at ting skal passe sammen og gi et ryddig helhetsinntrykk. Jonny derimot, er som meg og jeg gjetter, som flere av oss plantegale, av den oppfatning at det er den enkelte planten som er spennende, ikke hva den står sammen med. Er det et ledig hull i et bed, så havner det en plante der, uansett om den passer sammen med naboen eller ikke. Uttrykket "vilt og vakkert" er vel beskrivende for hvordan en plantesamlers hage har lett for å bli.

Dette var en vellykket kveld og jeg tror alle de fremmøtte var særdeles fornøyd både med foredraget, foredragsholderen og plantekuppene. Ca. 40-45 frammøtte, inkludert 8-10 studenter sier noe om at dette var noe folk ville få med seg. Selv om vinteren fortsatt holder sitt kalde grep om hagene våre, varmet det med vakre plantebilder og små søte blomster. Vi krysser fingrene for at vinteren snart slipper taket, slik at vi igjen kan glede oss over nye spirer både i egen og andres hager.


Nå er det bare å begynne og glede seg til neste møte i Staudeklubben Vestfold. 23. april kommer Bengt Carlsson, også han fra Sverige, for å vise bilder og snakke om sin Kinaekspedisjon. Også han vil ha med planter for salg og innen den tid vil det vel være mer planteklart i hagen også.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar