5. mai 2010

Epimedium (Bispelue)

Anne-Marie Skudem:
Epimedium (Bispelue)
Epimedium er ikke noen vanlig plante i norske hager, men det burde de være. Ettersom det stadig oppdages nye arter og sorter i Asia, har også planteskoler i U.S.A. og Europa fått øynene opp for Epimedium-slekten og dens potensiale. Det tar kanskje lengre tid før vi har noe større tilbud i Norge, men de fleste passer godt i vårt klima.
Epimedium tilhører Berberissfamilien (Berberidáceae). Disse vårblomstrende staudene kan plantes sammen med bregner, Hosta, Trillium, Arisaema og andre lundplanter (woodland plants). Blomsterfargen kan variere fra hvit, rosa, lilla til gul, orange og rød. Blomstene kan være ensfarget, tofarget eller flerfarget. Hver enkelt blomst varer et par dager for å bli avløst av nye blomster nedover stengelen. Hos noen visner bladverket helt ned, mens andre er vintergrønne. Klimaet spiller en viss rolle. Kulde og vind vil føre til at bladene blir brune. Voksemåten varierer også. Noen sprer seg med utløpere og blir en effektiv bunndekker etter få år. Andre danner klumper.

Jeg dyrker Epimedium i vandrende - til konstant skygge. De sortene jeg har ser ut til å trives i humusrik jord som holder på fuktighet. Når plantene gror i dyp skygge, blir bladene større og plantene høyere enn om de står lyst. Blomstringen er mer sparsom i skyggen. Men jo mer sol, dess mer vann trenger planten. Epimedium er lite utsatt for sykdom.
De gir glede i mange år uten nevneverdig stell. Det eneste man trenger å gjøre er å skjære ned fjorårets blader om våren før de nye skuddene skyter i været. Men, hvis bladverket er grønt og pent, kan man også la det stå. De nye bladene vil strekke seg over de gamle -. Det anbefales å gi planten litt organisk gjødsel om våren sammen med en humusrik toppdressing. Bruker man kunstgjødsel, er det viktig at den ikke har for mye nitrogen.
Epimedium er selvsterile – d.v.s. at de ikke vil sette frø med mindre de er tilført pollen av en annen plante. Det er mulig å så Epimedium, men resultatet er noe usikkert siden de lett krysser seg. Det er dukket opp enkelte frøplanter i min hage. Jeg har også sådd frø fra egne planter. Disse plantene har ennå ikke blomstret. Det gjenstår å se om disse er verdt å ta vare på. Navnsetting blir også et problem.
Vær oppmerksom på at det kan være frøformerte planter som blir tilbudt i hagesentrene. Vevsformering har hittil vist seg vanskelig. Derfor er plantene dyre i produksjon.
Deling er den beste måten å formere Epimedium på.
Bladfellende arter kan deles om våren eller om høsten, mens de eviggrønne - helst bør deles fra slutten av august til midt i september. Rhizomene er harde og seige. Bruk en skarp saks eller en kniv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar